Anine Kierulf – Et ambivalent kierlighets brev.

(Til Anine Kierulf, hvis du leser dette. Dette er ikke ment som mobbing. Som det kommer forhåpentlig frem av innlegget har jeg ikke noe strengt tatt imot deg. Du er facinerende på mange måter. Forstå at min humor her, er ment litt varm.)
Hva skal jeg si om Anine Kierulf? Makan til dame. Har fulgt henne i mange år, der jeg har sett på «kværris» (dagsnytt 18) og hennes bidrag der flere ganger.
Hva er hun egentlig? Noen form for talsperson for ytringsfrihet, med juss fokus. La meg google. Hun er «spesialrådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter, NIM, der hun var fagdirektør fra 2017-2019. Hennes fagfelt er konstitusjonelle spørsmål, menneskerettigheter og ytringsfrihet.» ifølge wikipedia
Notert. Hun dukker iallefall opp i diverse saker hvor ytringsfrihet er tema. Oftest i Dagsnytt 18, men hun har stukket nesen sin inn i andre saker også. Sikkert noen kronikker her, og noen foredrag der og hun har også skrevet etterordet i 1984, hvor hun så fint skriver:
«Gjensynet med Nitentåttifire var overraskende irriterende. Jeg husket den som skjellsettende. Galgenhumoristisk, men nær nok renneløkken til at den inngav et stort alvor. […] Nå er Nitentåttifire isteden en litt slitsom bok. Godt skrevet, men krevende i sin detaljerte ørkesløshet og med sin nytale. […] Jeg opplevde en motstand, ikke bare mot å plukke boken opp igjen, når jeg hadde lagt den fra meg, men også mot videre lesning, mens jeg holdt på. » (Fra nyoversettelsen av 1984, Gyldendal, fra 2016)
Her beskriver hun godt seg selv og hva som skaper for meg en ambivalens ved hennes mediaværen. Hun skal på en måte representere ytringsfrihet, men hun gjør det med så mye motvilje, at jeg vet ikke om jeg skal beundre hennes pliktsetiske oppførsel, eller mislike henne for hennes hovedsaklige hat mot annerledestenkene.
Det er akkuratt som med hennes opplevelse av boken 1984. Hun vil egentlig ikke lese den, hun liker den egentlig ikke, men hun må jo lese den fordi noen ville ha et etterord fra henne.
I dag (11 januar) har hun nok engang vært ytringsfrihet forkjemper på Dagsnytt 18, hvor hun sier først en ting også en annen ting, også motsier hun seg igjen. Hun forsvarer ytringsfrihet, uten å forstå ytringsfrihet. Ja, jeg tror jeg satt ord på ambivalensen der. Der fant jeg kiernen av saken. Hun liker ikke humor, hun liker ikke debatt, hun liker ikke støyet og bråket som kommer av at folk mener forskjellig, men dessverre for henne, fant noen ut noen par 100 år før henne, at ytringsfrihet skulle være en del av denne såkalte «menneskerettigheten».
Jeg prøver å se for meg hvorfor hun egentlig er der. Hva som egentlig er grunnen til at hun gang på gang må komme å forsvare noe hun egentlig så tydelig har forakt for.
Men tilbake til debatten 11. januar på dagsnytt 18. Det første som slår meg, er at nok engang er det samlet et godt ekkokammer av folk med en, etter mitt skjønn, totalt missforstått oppfattelse av saken. Saken om at Trump har blitt fjernet fra de store SoMe plattformene (de nevner ikke her at parler (SoMe plattform) har blitt fjernet fra nett via en store aktør Amazon som igjen gav ringvirkninger til andre aktører).
De er alle enig i at Trump, og hans ytringer, sto bak «angrepet» som de valgte å kalle invadering av Capitol Hill bygningen 6. januar. Noe som i seg selv kan diskuteres. Hva er en protest? Hva er et opptøy (engelsk: riot)? Hva er et angrep? Og hvem kan stå ansvarlig for at folkemasser beveger seg overraskende?
De som har fulgt med, vet at Trump ALDRI har sagt at folk skulle bryte seg inn i bygningen. Dette var noe som skjedde spontant, og som noen videoer indikerer, var det enkelt politifolk som åpnet sperringer og vinket folkemasser inn, både utenfor og inne i bygningen. Igjen, dette har ikke Trump noen direkte ansvar for.
Grunnprinsippet de snakker utifra er at Trumps «Møt opp 6 januar» og hans «valget har blitt stjålet» utsagn på twitter, som de kaller «konspirasjonsteorier» er grunnen til at folkemassene «angrep» capitol hill. Norske PEN menter det, Anders Giæver, og Anine Kierulf mener det.
Norske PEN klarer f.eks å si at konspirasjonen hvor Facebook og Twitter har fjernet Trump fra deres plattform, kan gi næring til konspirasjonsteorier om at Facebook og Twitter vil fjerne han. Eller noe dobbeltenkning som det.
De er alle enig (fordi dagsnytt 18 er et ekkokammer) i at det var dumt, men nødvendig og fjerne Trump fra alle plattformer. Jeg kunne skrevet mye om både Giærver og PEN dama, men jeg må fokusere på ytringsfrihetsforkjemperen Kierulf.
Det første hun sier er «Ja, jeg tror dette er fullt mulig å fastholde at dette handler om ytringsfrihet, selv om man kan dele alle bekymringer til Anders Giæver.» Altså er hun allerede enig med alle de andre i panelet at Trumps utsagn kan gi bekymring. Er det fordi det er løgn? Kanskje. Kanskje ikke. Det skal de ikke diskutere. De skal diskutere konsekvensene.
Men min ambivalens får en sving tilbake til det gode når Anine Kierulf problematiserer hvordan de store SoMe plattformene har fått alt for mye makt til å diktere hva som kan og ikke kan bli sagt på deres plattformer, som de i praksis kanskje har fått monopol på. Hun gir en god utgreeing på mange av problemstillingene bak twitter og facebooks usynlige tråder som algorimer osv osv. 10 av 10 et lite øyeblikk, der.
Men så sier hun «Trump er farlig […] Det har de fleste av oss visst en lang stund». Hvem er de fleste av oss Anine? Og hvorfor? Igjen er ekkokammeret der. Ingen spør «Hvordan er Trump farlig? Hva har han sagt? Hva har han gjort? Hva er det verste Trump har gjort i de fire årene han har vært president?» Det er bare en selvfølge. Alle mener jo det. De fleste av oss, iallefall.
Til og med Norske Pen damen kan hevdes lirer av seg konspirasjonsteori (som jeg er ABSOLUTT enig i) når hun sier at disse SoMe firmaene i samkjør fjernet Trump grunnet Biden vil innføre større regulering. Om hun er klar over det, eller ei, så sier hun at de gjør det GRUNNET Biden og hans nye regime. Altså en konspirasjon.
Hun sier så at Trump driver med «konspirasjonsteorier». En vanlig «sjakkmatt», debatt strategi. Ble valget stjålet? Ikke vet jeg. Men det er mange indisier man kan se på nett som kunne gitt rom for etterforskning. En etterforskning, mentalt late mennesker, som Anine Kierulf ikke er interessert i. Så ja, min ambivalens sveiet tilbake til oppgitthet.
Ekkokammeret når sin fine konklusjon i Anine Kierulf innlegg som gikk som følger «Nå synes VI det er fint og bra. Vi er enig i besluttningen [om å fjerne Trump fra alle plattformer], kanskje mange av oss [Giæver mumler noe greier] men, men, men problemet er når det sitter andre mennesker der og tar avgjørelser på basert på helt andre verdigrunnlag og det er de som røykter vår offentlighet.»
Hun vet at PENdelen kan snu. Og en dag er det kanskje Anders Giæver og hun selv som kan bli sensurert. Men hun sier hun er FAKTISK ENIG i at det var BRA at Trump mistet sin plattform. Hun er bare redd for at ting kan snu når Kina har tatt over Europa… eller hva det enn er som vil skje i vår nære og ganske kjipe fremtid.
Hvor vanskelig hadde det vært å si «Trump har sin fulle rett til å mene at X så lenge han ikke oppfordrer til vold»? Hvor vanskelig er det å være klar og være tydelig? Uten for mange mumlende formidlende ord som «kanskje» og «alle muligens».
Og hvor vanskelig er det for henne å forstå at giæveren Giæver er MANIFISTERT problem i seg selv, der han KJEFTER HENNE HUDEN FULL (hun tenker jo som en unge venstre på 90-tallet!!!) fordi de er uenig i EN PROSENT.
Det er så VIDT de er uenig. Nesten ingenting. De er enig i avgjørelsen, hun bare frykter at den kan bite dem i RÆVA senere. Fordi «konspirasjonsteorien» om at store SoME plattformer fordelaktig støtter venstresiden og ønsker å kvele høyresiden FAKTISKDOTNO har fjernet en av de største høyrestemmene på nettet har akkuratt blitt bekreftet… unnskyld, «forsterket». Du vet, de tror jo ikke på det som så ÅPENLYST SKJER.
Hun blir altså KJEFTET på fordi de er en millimeter fra hverandre. Forstår hun problemet, men kanskje, som Winston i 1984 er ørkesløs? At hun vet det ikke vil hjelpe. Hun må bare gå igjenom de automatiserte bevegelser. Hun må lire av seg klisjeene. Det er det hun får betalt for. Men egentlig har hun funnet ut at hun elsker StoreBror?
Øvelsesoppgave:
Skriv en novelle hvor en Anine Kierulf lignende karakter tar ansvaret for ytringsfriheten. Hva motiverer en sånn person? Falt ansvaret i fanget på denne personen? Var det engang en brennende tro på denne ideele ide om at ideer kan møtes eller var det alltid en stille forakt for ytringsfriheten? Skriv minst 3-4 sider. Rettskriving er som alltid ikke det viktigste.
Posted on januar 11, 2021, in ???. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.
Legg igjen en kommentar
Comments 0