Mer skam – Skammere!

kugkhjvb

Stikkord: Uorginalt.

Gi… meg… kraft… og… styrke!

30+ slutter ikke å skrive om den jævla «ungdomsserien»Skam. Jeg skrev om mine fordommer forrige gang, nå må jeg gå å faktisk se en episode og finne ut hva det er som er så sabla bra med den serien.

iuhkuhg

Cecilie Asker, kultur(marxist)kommentator i aftenposten, skriver «Som kvinne (39) nekter jeg å gå i skammekroken».  Hun legger til «Stadig flere tenåringene har sett seg lei av at 30-, 40- og 50-åringertrykker ungdomsserien Skam til sitt bryst. »

Som en 30+ selv har jeg også sett meg lei på at folk har tatt denne serien til sitt bryst. Jeg har nå sett en halv episode av denne serien, og vil presse meg igjennom en hel episode for å se hvor mange av mine fordommer var korrekt og påpeke hvor lite av en kvalitetsserie dette er. For jeg kan si følgende: Veldig lite av Norsk underholdning og kultur er kvalitet. Vi har ikke hatt noen visionære og spennende kunstere i Norge på flere 10 år. 

Min hypotese, eller «fordom», før jeg skal se serien er at denne serien er kun genierklært fordi den er politisk korrekt svada ment til å undervise ungdom i «god tenkning». Men la oss se første episode av Skam sesong 2 og utfordre våre fordommer om denne serien kidza og fine Frogner fruer på 30+ digger.

HERE WE GO!!!

HarVikkeDetMoro

Bilde fra vignetten forteller oss at dette blir ellevilt! Whooo.

Vignetten er Oslo by med musikk fra Turboneger (det hører vel kidza på? Ikke 30+ hipsterfaener på grynterløkka?) som synger City of Satan kryssklippet med «festbilder» fra craisai kidz som fester. Klining, patteklining, rumpresprekker med tattisser, folk som ler seg ihjel av hvor elleville de er.  Dette kommer til å bli sterk kost for folk.

Jeg forstår at 30+ blir pirret av dette. Kjenner nesten jeg vil ta meg en runk selv. Hmm, unge mennesker lever libertinske liv. Hmmm… oh, ikke noe galt i det. Kanskje noen av dem har no pappa komplekser? Hehe. Ikke noen. tenker vi skriver ALLE har pappa komplekser i Oslo. Pappa stakk av for lenge siden.

DildopåPatt

Dildo på patt? Dette blir edgy! Whoohoo!!!

Vignetter er viktig. Det sier oss fort hva vi kan forvente. Det gir løfter om ting som vil skje. Noen ganger holder de løftene, andre ganger lyver de. Tror du at Skam kommer til å bli så spennende som vignetten gir uttrykk for?

Jeg vil tippe: Nei. Fordi Norsk drama er snakking. Disse bildene viser oss løfter om pornografi. Hardcore teen abuse action. Mulig litt twink porr også? Men dette er Norsk drama. Norsk drama har ikke action. Det har snakking. Snakking. Snakking. Snakking. Dette forventer jeg. Vignetten derimot lover edgy shit!

Første scenen i serien viser to kidz som kliner mens de tre jentene vi skal følge glaner på dem livssleie.

SnakkingaHarStarta

De er så smarte. De er så trendy. De er så edgy. Bare hør hva de sier.

Kjedelige matvraket: Trodde ikke hun var hans type akkurat?
Trendy bedreviter tøset: Ikke jeg heller, egentlig.
Kjedelige matvraket: Når ble de sammen egentlig?
Brunetta i mitten (jeg aner ikke hvem hun er): Fuejen? (Norsk lyd gjør det vanskelig å vite hva hun sier: Kanskje «Forrige helg»?)
Kjedelige matvraket: Hvordan da?
Brunetta i mitten: Vitje («Vet ikke»?). Men Jonas fortalte at han hadde sugd ei dame på do på narch så… (Jeg har hørt klippet flere ganger. Jeg klarer ikke å dekode hva hun sier).
Kjedelige matvraket: (Stønner oppgitt) Siden når ble man sammen av en blåv jåbb? Man blikke bare sammen etter en blow job.

OOOOOOOOG DER falt jeg av. «Blow job»? «BLOW JOB»? Hvem kaller det å bli sugd «Blow job»?

Men ok. Vi presse oss videre. Hovedpersonen, «trendy bedreviter tøset», heter Noora. Noora med to O´er. Er det en normal skrive måte for Nora? Allerede her føler jeg serien er teit, men greit nok. La oss se hvor denne edgy kvalitetserien går.

Selv om man kan dømme en serie utifra anslag fordi den etablerer karakterer og temaer, så må vi se en hel episode iallefall for å finne ut hvorfor frogner fruer digger denne serien så vi presser oss videre.

KomplimenterMåTaesImotMedFrustrasjon

Willhelm? Heter han Willhelm?

Vi ser så at Noora får en melding av Willhelm hvor han skriver «Du er så jævla deilig i den genseren der.» Hun reagerer som alle karakterer som får en flørtete melding, av en fremtidig voldtektsmann i episode 5, med skepsis.  Jeg vet dette fordi frogner folk har skrevet om det i Oslo avisene. En lege skrev «Noora er blitt utsatt for et seksuelt overgrep.» og Jente 19 skrev «Tusen takk, Skam. Takk for at dere har gitt meg og andre voldtektsofre en stemme.»

Det ser ut som om det var Nikolai som voldtok Noora. Trodde det var Willhelm jeg. Ok. Jeg vet ikke hvem det er, vi får se om det dukker opp senere.

Iallefall, vi møter så de siste jentene vi må følge. Den muslimske jenta med hijab som er «akkuratt som oss» og lufthodet fra beste vestkant.  Lufthodet er glad fordi russebussen har fått sponsor fra «Brun og Blid». Noora som den sosialt bevisste jenta (eller bedrevitende nebbenosa som jeg ville kalt det) henger så med geipen fordi «Brun og Blid» er ikke feministisk nok. Oh, Gud bedre. Ja, dette gir meg minner fra ungdommen. Veldig relatertbart.

Så snakker de videre om det, før man får scene skifte. Noora lager mat! Nei, så spennende. Hun leiter etter pasta og finner det ikke. Bam, bam, bam!!! Hun går da til sine med-beboere på sin trendy hybel leilighet (sikkert på grynterløkka) for å finne ut hvem som har stjålet pastaen. Hun går først inn til venninne. Hun sover. Så banker hun på døren til den andre rom-kameraten. Det er høy musikk spillende så han hører ikke at hun banker på. Så her er 1000 kroners spørsmålet (du ikke vil få 1000 kroner for svarer du rett): Hva skjer nå?

BamBamBam

Vel som kjisjene dikterer må hun åpne døren og… Han suger en annen man! BAM, BAM, BAM!!! Her må jeg vel innrømme at en av mine fordommer fra forrige blogginnlegg var feil. Skam viser mannlig homofili. Jeg hadde trodd at de kun ville vise læbe moro og iallefall ikke vise gutter som kliner osv. Så kudos! Iallefall noe nytt. Ikke at det gjør serien noe mer spennende. Faktisk er det så kjedelig at jeg blir nesten svimmel. Ikke nok med det, men jeg tror faenmeg homoen Eskil suger den andre karen mens han spiller Elton John. ELTON JOHN! Og ikke engang fra den gode tiden med «Goodbye Yellow Brick road«. Tror han spiller fra Lion King.  

Jeg må innrømme at jeg ikke vanker i Oslos hippe homomiljø, men pleier homoer å suge… unnskyld… gir hverandre blåv jåbbs mens de hører på Elton John? Jeg tviler.  Men hva vet jeg?

Nei, nå orker jeg ikke mer. Skippet over resten. Noe med en samtale hvor Noora må gå på dæit med en kar for at han skal slutte å bruke Vilde. Snork. Nå holder det.

HerreGudSåKjedelig

Jeg synes synd på kidza som må se på dette mølet. Herre Gud så kjedelig. Når jeg ser på underholdning vil jeg har virkelighetsflukt. En pause fra den grå, kjedelige, hverdagen med trivielle problemer og fjas. En virkelighetsflukt, større enn livet, men som gjerne kan dreie seg om livet likevel. Det er det som er kvalitet, når man kan se noe som ikke er helt virkelighetsnært, men som man vet likevel dreier seg om noe som har med livet å gjøre. Ikke dette prate, prate, kline vrøvlet her.

Vi kommer aldri til å få noe morsom, spennende ungdomsunderholdning i Norge. Her skal alt være sosial realisme og kjedelig. Hadde det i det minste vært litt kreativt stilistisk. Men det er filmet som alle andre kjedelige ting. Kameraet statisk opp i tryne på personen som prate-prater. Og de prate-prater om intetsigende ting.

Gi… meg… kraft!

Øvelsesoppgave:

Kan hende AndyAce83 er helt ute av synk med dagens ungdom. Ta derfor å intervju 4-5 ungdom mellom 14 og 19 år og se hva de mener om Skam.  Skriv så en tilbakemelding til Tanker om Ting om hva kidza mener om denne serien. Er du en i denne aldersgruppen selv, føl fri til å skriv et langt innlegg under om hva du mener om denne serien. Er Skam for ungdom eller er den for 30+ frogner fruer?

 

Reklamer

About AndyAce83

Norwegian. That is all.

Posted on mai 28, 2016, in ???. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Jeg tror du trenger å se predator igjen.

  Predator kurerer. Predator fjerner smerten der det gjør vondt.

  • Deilig med en liten virkelighetsflukt istedet for belærende sosial realisme. Selv om jeg har sett endel Marvel serier nå på Netflix med en del belærende virkelighetsflukt. Så man er ikke trygg. Så Agent Carter. Makan til PK fjas.

   Men måtte jeg velge Agent Carter eller Skam så ville det vært Agent Carter. Litt mer enn prate-prate. Kameraet beveger seg litt.

   Men aller helst Predator, Alien, Exorcisten, Terminator. Nå leser jeg Stephen Kings Pet Semetary. Burde lese mer Pet Semetary og mindre Dagblæh.

Så hva tenker du om dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: