De «usynlige» ord – Litt tinnfolie hatt tid igjen.

Jeg har ruget på denne en stund. Har ønsket å skrive om dette lenge. Jeg kaller det de «usynlige» ord, selv om de er lette å se. Bare kanskje ikke så lett å legge merke til? Det er de beskrivende ordene som skiller objektive tekster fra de subjektive. De beskrivende og edruelige artikkelene fra de mer ladede opponions skapende. Kort sagt propaganda for en sak.

Hva tror du er det "usynlige" ordet her? Hvis fjernet ville hele setningen bli nøytral.

Hva tror du er det «usynlige» ordet her? Hvis fjernet ville hele setningen bli nøytral.

La oss ta en tekst og analysere den. Jeg velger en artikkel fra Aftenposten. Den farligste avisen i Norge. Artikkelen heter «Marihuanarøyk, hockeyrop og en diktlesende Donald Trump» og er skrevet av Kristoffer Rønneberg.

Det er skjeldent den politiske slagsiden er mer tydelig enn når norske journalister skal beskrive politikk i USA. Da tar de seg mange friheter de bare ønsker når det kommer til Norsk politikk.

Det triste er at når en «godt oppdatert» person leser Norske aviser blir han bare dummere. «Han Trump er gærn» hører jeg folk si og regner ikke med motsvar. Det er opplyst og vedtatt. Alle Norske aviser er enig. Hvem kan si imot?

La oss se hvordan folk blir styrt til en slik konklusjon ved å ta å se på de «usynlige» ord i artikkelen til Aftenposten.

«Slik var det å være en av 17.000 tilskuere på nattens valgmøte med Donald Trump.» skriver Rønneberg. Det er sannheten han nå skal gi. Lytt og lær!

«Alt annet enn Hillary! Det verste som kan skje dette landet er at den dama blir president.
David, en mann som ikke vil omtales ved etternavn, men som opplyser at han driver en liten café i et tettsted i nærheten, er oppspilt.»

Oppspilt? Hva betyr det? Var Jaggland oppspilt når Obama tok han i handen? Hva er oppspillt?

«Så oppspilt at han slett ikke bruker ordet «dame» for å beskrive Hillary Clinton, men et langt mer nedsettende og fargerikt uttrykk som vi velger å unnlate å gjengi her.»

Hvorfor? Hva sa han? Tispe? Bitch? Fitte? Cunt? Kaldblodig kvinne? Hva sa han? Skal vi gjette? Ta det verste ordet vi kan tenke oss og tro det var det han sa? Hvis man ikke kan gjengi fullt, kanskje best å finne en annen isteden? Ikke? OK.

«David, som i kveld har urovekkende store pupiller»

Javel? Er Rønneberg lege? Hva er poenget her? Hva betyr store pupiller? Har han fått slag? Er lyset svakt? Hva? Hvilke belegg har journalisten til å si dette?

«Blendahvitt publikum»

Javel? Så i Afrika er det kølsvarte? Nei, det er bare korrekt med blendahvit. Gi meg kraft.

«Delstaten New York har rundt 14 prosent afrikanskamerikanske innbyggere og cirka like mange mennesker av latinamerikansk avstamming. Publikum inne på Trump-møtet var ingen god illustrasjon på dette mangfoldet.»

Hvis 70% av innbyggerne er hvite er ikke det blenda hvitt? Eller må det være 80? 90? Hva er egentlig prosenten for blenda hvit?

«Jeg er her som publikummer fordi Trump ikke gir pressetilgang til medier fra småland som Norge. Det betyr at jeg ikke får ta med meg et kamera

Skal jeg synes synd på Rønneberg her? Hva? Sa noen til han «Sorry. You are from such a smal place we will not allow you press accsess?» Neppe. Men som objektiv journalist må han jo skrive slikt.

«Publikum jubler og buer på dirigentens kommando.

Hillary? Bu! Omgjøre handelsunderskuddet med Kina? Yay!»

Så de er tvungen til å juble eller er de bare sauer? Hva med Bernie? Buer de ikke han? Er det galt å ønske å styrke USAs økonomi? Skal møte være kjedelig? Hvordan er det på Hillarys møter?

«Hele arrangementet bærer preg av at dette er tilskuere som gir inntrykk av å være mer vant til å gå på sportsarrangementer enn på valgmøter

Så det var bare sportsidioter til stede? Igjen, hvordan er det på Hillarys arrangement? Er dette kritikk av Trump eller av amerikanske «Rallies»?

«Ikke skad dem. Kast dem ut, men gjør det varsomt, sier Trump med det som fremstår som en stor grad av selvtilfredshet.»

Er Trump snill eller slem her? Er det galt å fjerne «bråkmakere» eller burde de få lov å protestere? Hvordan ville Hillary taklet dette? Bernie vet vi hvordan ville takle det; total kaputilasjon (søk etter Bernie Sanders Black Lives Matter Protrst Seattle). Jeg stiller spørsmål, men jeg vet svarene. Tilfredsheten var gal.

«Før showet er over rekker Trump en siste gammel slager – en sang som han stadig vekk sier at soullegenden Al Green har laget, men som i virkeligheten ble forfattet av Al Wilson i 1968.»

Det er bra at journalisten kan sin country musikk men hva relevans har dette? «Whats difference does IT make?» Som Hillary sa da ambassadøren i Bengazhi ble voldtatt, drept PG dratt igjennom gatene i uggabugga. Hva vil du fram til?

«Den tidligere realitystjernens idé, ser det ut til, er at slangen i diktet er muslimer som kommer inn i USA.

Publikum svelger det hele med et gigantisk jubelbrøl. Og så er showet over.»

Er Trump egentlig en reality stjerne? Var han ikke bare programleder? Var han ikke kjent før? Hva menes med «realitystjerne»? Er det positivt?

Så journalisten at publikum svelget det? Åpnet de munnen så ordene gikk ned før de svelget? Eller er dette for å beskrive sauene som er sportsidioter som lett har latt seg forføre? Igjen, jeg vet svarene. Jeg stiller bare spørsmålene de fleste ikke vil spørre. Fordi de «svelger» denne artikkelen opp.

Show? Hvordan er «ralliene» til Hillary og Bernie? Edruelig fakta baserte bibelmøter? Hva? Jeg mangler sammenligning. Skulle likt å fått denne journalisten inn på de ralliene.

«Mellom Trump-folkene og politihestene treffer jeg Mohit Biatra og Raj Naheshwari, to 21-åringer som står rolig på gaten med hver sin papirlapp der det står «Gratis klemmer».»

Gratis klemmer? Hva er relevansen?

«Det er ikke nok kjærlighet her. Vi prøver å gjøre noe med det, sier Biatra.»

OK. Er det nok kjærlighet hos Hillary? Bernie? Gis det klemmer der?

«Guttegjengen jubler, løfter sine marihuanajointer og jubler litt til.»

Er jointer bra eller dårlig for kjærligheten. Gav de hverandre klemmer etterpå? Gikk han bort å spurte hva de røykte? Hva mener Trump om joint? Hva mener Bernie?

«I bilen på vei hjem leser jeg følgende tweet fra kommentator Michael Cohen i avisen Boston Globe:

– Dette var utvilsomt det mest fryktinngytende politiske møtet jeg noen gang har vært med på.»

Hvem er Cohen? Hvorfor avslutter Rønneberg med dette? Er det også Rønnebergs syn maskert som andres? Er det dette vi skal sitte igjen med? At en haug med blendahvite sauer som røyker jointer og jubler men gir ikke klemmer støtter mann som ikke vet hvem som sang en sang?

Øvelsesoppgave
Finn en artikkel i Norsk avis som beskriver Trump som en positiv kandidat. En!

About AndyAce83

Norwegian. That is all.

Posted on april 7, 2016, in ???. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Så hva tenker du om dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: