Mitt syn på vitenskapen

Ok.

Såååå…

Det var et innlegg i aftenposten som het «Folkeopplysning full av fordommer» og den dreide seg i korte trekk om at programmet «Folkeopplysningen» var full av fordommer. Jepp. Jeg har jo skrevet litt om dette programmet før i mitt blogg innlegg «Min mening om Folkeopplysningen (TV-Serie)». Siden dette er aftenposten (ytringsfrihetens forkjempere!) så kan jeg ikke si hva jeg mener om denne saken der, men for å være ærlig så er det ikke så viktig heller.

Folkeopplysningen er et program som jeg ikke ser på og har ingen interesse av å se på heller. Jeg definerer det mindre som et faktaprogram og mer som et livssyns program for «fritenkere». Hva som er interessant er at innlegget i aftenposten påpeker en viktig ting og det er at veldig mange «fritenkere» klarer ikke å forstå at vitenskapen ikke er all viten. Derfor idag vil jeg skrive min mening om vitenskapen for å drive litt folkeopplysning rundt dette.

Jeg er IKKE anti-vitenskap. Det sagt har jeg heller ikke avgrunnsdyp tillit til den som så mange andre ser ut til å ha. Jeg tror på evolusjon (HVA?! En kristenkonservativ mørkemann tror på evolusjon?!?!), digger å lære om psykologi, astrofysikk og gjerne litt biologi også. Det er alltid litt artig å lære om hva vi vet nå, gjerne i lys av hva vi viste før.

Illudert vitenskap (en av de mest kjente pop-vitenskaplige blekkene) har erklært mange ting sikkert opp igjennom tidene som senere har bare vært humbug. Nå er vi sikre på at det finnes uendelig med alternative univers som igjen kan forklare hvorfor det akkurat er liv i vårt univers. Før kunne man se intelligensen til en person via skallens form nå er vi litt mer usikre på dette.

Poenget er at vitenskapen har tatt feil før og den tar feil nå.

«Jommen, jommen, jommen», sier kanskje du. «Jommen det er jo det som er så bra med vitenskapen er at den er test bar og vitenskapsmenn tester ut hverandres teorier og vitenskapen er i konstant forandring.»

Ja, men nei. Problemet er at når man har en gjeng med «fritenkere» som er hode over hæl forelsket i vitenskapen og erklærer hva vi tror vi vet nå, som den ultimate sannhet så vil vitenskapen bli lat. Dette leder til en nedlatenhet i akademier som gjør at folk som faktisk vil teste ut status quo blir latterlig gjort og uthengt.

Et dobbelt eksempel i et eksempel er filmen Expelled: No Intelligence Allowed (2008) som stilte spørsmål til hvordan vitenskapen handterer anderledes tenkende innenfor evolusjon. Den viste at flere vitenskapsfolk var skeptisk til å være skeptisk til rendyrket evolusjonsteori fordi det var mange eksempler på at folk ble hundset med hvis påpekte teoretiske svakheter ved evolusjon. Noe som skal være hjørnesteinen i vitenskapen. Denne filmen ble så igjen slått hardt ned på og det er tydelig mange ateister som verner om IMDB siden for at folk ikke skal forandre på, forbedre eller korrigere hva de selv har skrevet om filmen.

Altså skal man ikke være ukritisk til vitenskapen fordi da vil vitenskapen bli ukritisk til seg selv.

Øvelsesoppgave:
Se filmen Expelled: No Intelligence Allowed og reflekter rundt dens handling. Skriv så din egen analyse av filmens tema og bruk av virkemiddler.

Reklamer

About AndyAce83

Norwegian. That is all.

Posted on oktober 19, 2014, in ??? and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Det du snakker om , er vel mer hvordan informasjonen blir tolket. «Før kunne man se intelligensen til en person via skallens form nå er vi litt mer usikre på dette.» Man undersøkte hodefasongen, fant noen typer, og tolket dette dithen at mindre/større hode=mindre/større IQ. I tillegg er det forskjell på vitenskapene. Ting som for eksempel fysikk og kjemi, er ganske håndfaste, og hvis rapporten er god, kan alle gjenta forsøket. Hvis mange uavhengige vitenskapsfolk gjentar forsøket og får like resultater, er det åpenbart at vitenskapen er riktig. Som sagt er tolkningen det som er forskjellig. Dessuten, i ting som psykologi, og til en viss grad biologi, er det vanskelig å skille mellom årsak og virkning, og naturligvis blir både gjennomføring og tolkning vanskeligere da.

Så hva tenker du om dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: