Klage #2 Hva kan kalles kunst?

Vi har alle hørt historien om Keiseren som fikk nye klær og var naken. Den historien, skrevet av Andersen, er et eksempel på KUNST! Den sier noe om verden, åpner våre sanser for nye impulser og gir oss muligheten for nytenkning. Så har man kunster/Byoriginall Jarle Condradi som akkuratt har malt et bilde med sin egen avføring. Det er IKKE KUNST! Likevel vil noen ha det til å være slik. Kunstens rammer har blitt for vage og enhver bygdetulling kan rappe sammen noen kvister, kaste det på gulvet og erklære det «kritikk mot makta» til stående applaus.

Så her er en øvingsoppgave.
Les teksten under og svar på spørsmålet: Er dette kunst? Skriv svar som et essay eller kåseri.

4 hjul av undertrykkelse (M.A.O):


en installasjon med fire vinterdekk som representerer undertrykkelse. Med de fire hjulene følger en detaljert beskrivelse av hva man skal se. Beskrivelsen av verket er kanskje det viktigste med installasjonen og vil være:

«Tittel: Fire hjul av undertrykkelse (M.A.O)

Beskrivelse: Fire hjul av undertrykkelse (M.A.O) er en installasjon jeg så for meg en varm sommerdag ifjor (2009). Debattene gikk i alle aviser, og de fleste sterke meninger jeg hørte var hvor bra «rødt» er og hvor slemt «blått» er. Unge mennesker i palestinaskjerf fortalte meg og andre som har levd flere ganger deres alder om hvor dumt det er at vi ikke alle underkaster oss et rødt styre. Et sosial demokrati gradvis dannet til ren sosialisme for så å bli til hard-kommunisme hvor fanesakene er: mangfold, seksuel «frihet» og de griske må betale for de svake. Og hvem kan være imot det?

Blitz blir sett på som idealistiske outsider ungdom, mens nynazister blir sett på som råttenfrukt. Hvorfor? Fordi blått (høyre orientert) er slemt og rødt (venstre orientert) er snilt. Og hvorfor er det slik?

NAZISMEN! FACISMEN! Vi alle vet hvor ille andre verdenskrig var mot jøder, homofile osv. Forferdige bilder. Syltynne torturerte mennesker under et «blått» flagg (vel egentlig var det vel rødt, hvit og svart). Så ungdom i palestinaskjerf vet bedre. De har lært av historien og det er høyre orienterte partier står for undertrykkelse, venstre orienterte partier står for frihet.

Så kanskje det var inspirasjon fra Gud, kanskje det var en genial kysskobling i hjernen eller kanskje det bare var hete slag som gjorde at jeg så så mye mer i de fire hjulene jeg nettopp hadde vasket. Hvert av hjulene nå sto som et hån mot naiv, bedreviten og jeg viste ikke hva jeg skulle gjøre med de nesten hodesprengende innrykkende. Hjulene formet nå et spørsmål, og det spørsmålet var: Når skal vi be disse unge palistinaskjerf bærende idiotene om å holde kjeft?

Det er dette min installasjon representerer. Hvert hjul representerer et rødt politisk land hvor palestinaskjerf ungdom skulle historisk ha lært hvordan kommunisme kan være like ille som fascisme. En stille påminner om massegraver, fattigdom og slaveri for statene som 79 år med sovjet (1922-1991), 61 år i Kina (1949-), Vietnam og Korea skulle kunne bevise, men som naive historieløse bedrevitere fra SU og RU har helt glemt å virkelighets teste.

De fire hjulene er radialdekk og er dekk hvor cordlagene (trådlagene) ligger radialt, altså ikke krysser hverandre. Dette betyr naturligvis at alle de kommunistiske landene jeg referer til er like men uavhengig (ikke krysser hverandre). En argument for palestinaskjerf bærere når møtt med kommunist historie, ved at det som skjedde før, vil ikke skje igjen, siden deres kommunistiske ideal er «anderledes» og ikke «krysser hverandre». Hjulene er også vinterdekk, et symbolsk grep som er selvfølgelig selvforklarende.
Hjulenes sirkelformet representerer den evige effekten komunsime har på lett påvirklig ungdom og hjulets dype mønster skal tolkes slikhen at et land som har vært eller er komunsitisk har dype sår.
Felgen er laget av et metall, og representere industrialiseringen i Sovjet, Kina osv. med all sitt blod, svette og slit «individene» (et ord som var tabu under kommunisme) måtte slite med i sitt slavearbeid for staten.

Selve hjulene er relativt myke, sirkulære bokser fylt med luft under trykk som skal minne folk om kommunismens farlige lettvinthet, som ved første inntrykk kan se ut som det perfekte utopi, men som vil stjele vår viktige «frihet» og sette alle individer under press.

Uten om disse generelle symbolene har også hvert hjul selv en stille påminner for sin ting. Her er hva de enkelte hjulene vil minne om.

Det første hjulet (fra venstre): Sovjet. En tidligere kommuniststat (1922-1991 ) gjennomsyret av politisk idealisme som har gått surt. Denne idealismen er kjent som kommunisme og representerer fargen RØD!
Dette røde filosofisk ideal ble laget av sosiolog Karl Marx. Sosialisme, kommunisme (osv.) skulle gå av seg selv, hevdet Marx, men noen idealistiske idioter (Lenin, Stalin og to til som ble skrevet ut av den kommunistiske historien) kunne ikke vente. Resultatet ble Sovjet, det forrige århundres største trussel mot «frihet».
KGB, Tsjekaen og SMERSH var det sovjetiske tanke-politiet som hindret vanlige mennesker fra å si sin mening. For i Sovjet var det bare EN riktig mening og det var statens og hvem det enn var til en hver tid som styrte. Ordet totalitær kan likså greit defineres som kommunisme. De som ikke er enig kan dra til GULag og lære titt om Sovjets egne konsentrasjonsleirer.

Det andre hjulet: Kina. En hver naiv palestinaskjerf bærende ungdom vil se hvor fint Kina er, og glemmer at også dette hjulet har luft under trykk. De ser parader, glede og stolthet som Norge for lengst har glemt. SU og RU ungdommen er rotløs og lengter etter dette, så de tror at dette (kommunismen) kan være løsningen for Norge, som et land uten rammer.

Det tredje hjulet: Representerer alle de andre små landene som har måtte slite under kommunistisk svada men som blir glemt i de daglige debattene fordi de var for små og ikke nære Europa. Hovedsaklig Nord-Korea, Afghanistan, Nord-Vietnam og selvfølgelig Burma.

Det fjerde hjulet: Det fjerde hjulet er plassert litt vekk fra de tre andre siden effekten av kommunisme har ennå ikke gjort veldig stor skade her annet enn på fri tenkning. Det fjerde hjulet representerer selvfølglig Norge. Landet som en Svenske engang kalte den siste kommuniststat. Norge har slitet med kommunistisk-feministisk-humanistisk tankegang siden 60-tallet og mange mennesker har funnet det vanskelig å få gjennomslag for sine mindre rød ideer på grunn av hersketeknikker og manglende steder å ytre seg.
Konsekvensen er en sakte råtning på fot for Norsk kulturliv, forskning og sjelsliv (hvis slike ord kan brukes om Norge nå for tiden). Et kommunistisk selvhat (for individet) blir indoktrinert fra barneskolen av og janteloven (en lov jeg har stor tiltro til) blir brukt langt forbi sin sunne rammer. «Vi skal ta de rike», blir sagt og blir tatt for gitt som greit. Alt dette i et land som utad virker som et utopia , men som innad er luft under trykk.

Disse fire hjulene sier så mye mer, men dette er iallefall starten på reisen. Se, besku og beundr hvordan fire vanlige hjul nå representerer tap av selvstendighet på grunn av en sektisk politisk bevegelse som får gå ukonfrontert av alle. De forteller historien om en verden fortapt i polisk svada og evige løfter om noe bedre, som vil være akkurat det samme (sirkelformet hjul) bare formet radialt og derfor virker anderledes ut. Ja, også stiller den jo den geniforklarte spørsmålet «er dette kunst?»

———————————————————————-

Dette var noe jeg vurderte å sende inn på høstutstillingen 2007, men ble distrahert av noe som skinte. Når jeg leser dette i ettertid er jeg fasinert av hvor fremsynt jeg var.

Reklamer

About AndyAce83

Norwegian. That is all.

Posted on september 20, 2011, in Klager om Ting and tagged . Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Så hva tenker du om dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: